top of page

Mokslo metų ilginimo apklausa

Velžio gimnazijos žurnalistai atliko apklausą šiuo metu itin aktualia mokslo metų ilginimo tema 4-11 klasių tarpe, iš kurių dalyvavo 183 mokiniai. Šiuo metu Lietuvos Švietimo centras ketina prailginti mokslo metus 2 savaitėmis ilgiau, pavyzdžiui, ateinančiais mokslo metais mokiniai mokytųsi iki birželio 18 d., kai šiuo metu mokosi iki birželio 5 d. Dėl šių numatomų pokyčių kreipėmės į jus, mokinius, išsakyti savo asmeninę nuomone šia būtent jums aktualia tema. Apklausoje buvo aptarti 8 klausimai, kurių rezultatai yra tokie:

  • Ar užduodamų namų darbų krūvis yra per didelis?

Taip – 64% Ne – 36%

  • Ar manai, jog tavo mokymasis šiuo metu yra kokybiškas?

Taip – 77% Ne – 23%

  • Ar turi pakankamai laiko laisvalaikiui? (Jei taip, kiek laiko gali jam skirti?)

Taip – 46% Ne – 54%

Mokiniai sako, jog laisvalaikiui jie gali skirti vidutiniškai apie 2 valandas (4-okai apie 3 valandas), kurių metu jie sportuoja, skaito knygas, naršo internete, būna su šeima, draugais ar netgi moko mažesnius vaikus, tačiau vienas iš mokinių sako: ,,Norėtųsi lankyti papildomas veiklas, tačiau nepakanka tam laiko“.

  • Ar vasaros atostogų metu užsiimi kokia nors prasminga veikla (darbas, savanoriavimas ir pnš.)?

Taip – 75% Ne – 25%

  • Ar manai, jog vasaros atostogos yra per ilgos bei po jų sunku vėl įsitraukti į mokymosi procesą?

Taip – 1% Ne – 99%

Moksleiviai teigia, jog jie spėja išeiti visą kursą, kad jiems tiesiog pakanka šiek tiek pasikartoti mokslo metų pradžioje, mano, jog krūvis yra pakankamai didelis, todėl norisi ir atitinkamai pailsėti. ,,Kaip tik manau, kad po vasaros lengviau įsitraukti, nes esi pailsėjęs“ – teigia viena/s moksleivė/is.

  • Ar manai, jog mokslo metų ilginimas pagerintų tavo mokymosi kokybę?

Taip – 4% Ne – 96%

Paklausus mokinių, kodėl jie taip mano, jie atsako, jog tai yra beprasmis laiko švaistymas, kadangi nieko neišmoksi vos per 2 savaites, taip pat mano, jog krūvio atžvilgiu – niekas nepakistų, būtų dar didesnis mokinių išsiblaškymas ir namų darbų nedarymas. ,,Jei mokinys pats nenorės nieko - jis nepasieks. Jeigu norės, jam užteks ir įprastų mokslo metų“ – dalinasi mintimis moksleiviai.

  • Ar būtų naudinga ilginti mokslo metus?

Taip – 1% Ne – 99%

Mokiniai teigia, jog prailginus mokslo metus, tų 2 savaičių metu mokytis būtų perkaršta, todėl jie vis dažniau jaustųsi pavargę, masiškai paskutinėmis savaitėmis nebeitų į mokyklą: ,,Mes ir taip pirmąją birželio savaitę sėdim ir nieko nedarom, nes būnam jau pabaigę vadovėlius“, taip pat viena/s jų pastebi: ,,Pirmiausia reikėtų tvarkyti programą ir egzaminų pobūdį, o tada galima kalbėti ir apie mokslo metų ilginimą“.

  • Kaip manai, ką derėtų pakeisti mokymosi sistemoje, jog mokymasis taptų lengvesnis bei naudingesnis?

Visų pirma, mokiniai mano, jog turėtų būti atsižvelgiama į jų nuomonę, ko, pasak jų, šiuo metu nėra, taip pat, teigia, jog reikėtų užduoti mažiau namų darbų, nebesunkinti egzaminų, į mokymosi procesą įtraukti daugiau praktikos, interaktyvių/kūrybiškų pamokų: ,,Manau būtų naudinga daugiau įvairesnių pamokų. Ta prasme, išeiti į gamtą, kur nors nuvažiuoti. Vaikai šitaip daugiau ir geriau įsimena. Reikia paįvairinti, o ne ilginti“. Viena/s iš mokinių siūlo: ,,Reikėtų išmesti nereikalingus dalykus, t. y. sutvarkyti programas taip, kad mokiniai mokytųsi tik tai, kas jiems yra reikalinga“.

Dėkojame mokiniams už išsakytą savo nuomonę!


Recent Posts

bottom of page